fredag 15 februari 2013

Filmfestival, del två

Bestiaire (Regi: Denis Côté)
Bestiaire är en dokumentär utan kommentarsspår. Vi får se djurparksdjur i sin vardagliga miljö, och människorna som arbetar med dem, i långa tagningar med stationär kamera. Somliga bilder är riktigt välkomponerade, andra känns som transportsträckor. Här är det inte tal om någon ren misärskildring, även om fångenskapet inte heller skönmålas. Det är kanske inte just spännande, men tankeväckande. Det är inte ofta man tar sig tid att se en varelse av en annan art i ögonen. Något säger mig att det inte är bortkastad tid, även om filmen som sådan inte överväldigar.

Patience (after Sebald) (Regi: Grant Gee)
W G Sebalds bok "Saturnus ringar. En engelsk vallfart" är mycket mer än skildringen av en udda resa till fots. Sebald berättar, med utgångspunkt i platsbundna historiska fakta (som förvisso är spännande i sig själva), om något mera generellt - ytterst om civilisation, tyranni och sönderfall. I Patience illustreras bokens avsnitt av drömlika, svartvita sekvenser, samtidigt som dess innehåll, dess teman, mönster och budskap tolkas och diskuteras av författare, litteraturvetare, psykoanalytiker mm. Det öppnas för många intressanta infallsvinklar (och några lite väl snöiga också). För den som älskar litteratur, och inte bara att läsa böcker utan också att tänka och resonera om dem, är Patience en guldklimp. För den som inte är lagd åt det hållet är den förmodligen aptrist.

Watchtower (Regi: Pelin Esmer)
En man med tungt känslomässigt bagage tar ett jobb som skogsvaktare vid ett ensligt beläget utkikstorn. Vid busshållplatsen en bit bort jobbar en ung kvinna som också är på flykt från något. Ödet för dem samman, men inte på ett förutsägbart sätt. Vacker miljö och tät stämning, men utan någon egentlig upplösning.

Thermae Romae (Regi: Hideki Takeuchi)
En romersk badhusarkitekt reser i tiden från antiken till våra dagar och inspireras av japanska bad. Optippad och komisk historia baserad på en manga med samma titel. Absurd och underhållande, men tappar lite energi i andra hälften.

Inga kommentarer: